VJEŽBANJE I PREHRANA - za dugotrajne rezultate - Fit Zdravlje

VJEŽBANJE I PREHRANA – za dugotrajne rezultate

VJEŽBANJE I PREHRANA – Zašto su usko povezani?

VJEŽBANJE + IZBALANSIRANA PREHRANA = ZDRAVLJE!

Uz vježbanje ili nekakvu sportsku aktivnost, prehrana i pozitivan stav prema životu su najbitniji faktori za zdrav i dug život!

VJEŽBANJEKako smo već sto puta rekli, jako je bitno kako i što jedemo, i zapravo je ono najbitnije za naše zdravlje. Nažalost, danas je prehrana nekvalitetna i ritam života je prebrz, pa i organizam pati. I zato mu trebamo pomoći tako što ga osluškujemo i pratimo njegov ritam.

Mnogi ne shvaćaju važnost dobrog rasporeda prehrane i tjelesne aktivnosti. Često upravo zbog izostanka željenih rezultata gube motivaciju i prestaju vježbati. A zapravo su sami krivi.

Ako organizam nije dobro u svakodnevnim uvjetima, vježbanja će ga još više opteretiti. I zato će i tu, ono što jedemo prije i poslije treninga ili vježbanja ima značajan utjecaj na to kakvi će biti rezultati na kraju.

Trening i prehrana moraju biti skladno iskombinirani kako bi se postigao željeni cilj. Ako prehrambene navike ne prate ritam treninga, rezultati koji će se dobiti na kraju neće biti onakvi kakve smo željeli, posebno ne dugoročno.

PREHRANA = ENERGIJA

Često zaboravljamo, tj. uopće ni ne razmišljamo o činjenici što pokreće naš organizam. A to je HRANA i voda! Isto tako, jedina energija koju dobivamo za svakodnevne aktivnosti a tako i vježbanje, dolazi upravo iz hrane.

PREHRANA=ZDRAVLJENajbitniji su ugljikohidrati koji su osnovni izvor energije za vrijeme svih aktivnosti. Obrok prije i poslije vježbanja bi trebao biti bogat dobrim ugljikohidratima.

Ako ste i na nekakvoj dijeti pa je vježbanjem pospješujete ili se bavite nekim ciljanim sportskim aktivnostima, uvijek treba voditi računa o energiji koja vam je potrebna za njihovo izvođenje. Jer nepravilna prehrana može samo usporiti rezultate, ali i dovesti vas do zdravstvenih tegoba.

VJEŽBANJE I ZDRAVLJE – vitamini i minerali

Vitamini i minerali su organski spojevi koje tijelo nije u mogućnosti samo stvarati, a neophodni su za optimalno svakodnevno funkcioniranje organizma.

Unos dostatnih vitamina i minerala sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima koji utječu i na rezultate treninga i vježbanja, bilo rekreativcima ili sportašima.

I zato ih je jako bitno dovoljno unositi putem dodataka prehrani i same prehrane općenito. Treba konzumirati puno raznovrsnog voća i povrća, organsku hranu ako je moguće, variva, ribu, kvalitetno meso i mliječne proizvode.


PREHRANA ZA VRIJEME TRENINGA – kako se pravilno hraniti prije i poslije

Vježbanje i prehrana idu ruku pod ruku. Kada, kako i što se jede određuje kako ćemo se osjećati tijekom i nakon tjelovježbe. Jednako vrijedi i za profesionalne sportaše i rekreativce. Kada se pravilno hranimo organizam bolje radi svoj posao.

PRIJE VJEŽBANJA

Preporuča se jesti bar jedan sat prije treninga. Treba pripaziti na količinu ( cca 15 dkg  )kako hrana ne bi opteretila probavu ili stvarala tegobe na treningu.

Već poznato je da je jako bitno unositi dovoljno tekućine ( vode ). Dobra ideja je uključiti i kofein, od hrane bademe ili avokado, jer one potiču otpuštanje dopamina ( zadužen za motivaciju i elan, te pravilnu funkciju mišića te ubrzavanje metabolizma ). Preporuča se prije treninga također i popiti i šalicu zelenog čaja ili jesti bobičasto voće.

Treba izbjegavati ugljikohidrate i šećere, jer oni povećavaju razine serotonina umjesto dopamina. Zbog toga su rezultati samog treninga lošiji.

Za vrijeme treninga mišići su puno jače aktivni, što potječe njihov rast i razvoj. Za to su im potrebni proteini. Ako je cilj treninga dobiti na masi, umjesto smršaviti, preporuča se konzumirati hranu bogatu proteinima. Za to je dobra npr.piletina i bjelanjci u kombinaciji s istom količinom ugljikohidrata – riže ili krumpira.

NAKON VJEŽBANJA

Nakon što se završi sa vježbanjem, nebitno o kojoj se aktivnosti radi, obrok bi trebao biti nešto konkretniji i sveobuhvatniji. Unos tekućine uvijek treba pratiti i nadoknađivati, a ako se vježba duže od sat vremena može se popiti i energetski napitak kako bi se nadoknadio gubitak elektrolita, te vratila energija.

Nakon većeg tjelesnog napora prehrana bi uvijek trebala biti sastavljena od ugljikohidrata i proteina, kako bi se ojačale kosti i eventualno povećala mišićna masa. Kad su proteini u pitanju preporuča se tekući obrok, u obliku shakea i treba ga pojesti odmah nakon treninga.

Prehrana prije i nakon treningaJoš bolja zamjena proteinskom shakeu je shake od zelenog povrća ( špinata, kelja i dr. lisnatog povrća) jer pomaže oporavku mišića, povećavaju alkalnost (lužnatost) organizma, a to je tijelu najbitnije ako želi ostati zdravo i u optimalnom stanju.

Sat vremena nakon shakea trebalo bi pojesti kruti obrok ( tj.normalnu hranu ) koja sadrži proteine i kompleksne ugljikohidrate u istoj količini (npr. piletina i krumpir, tuna i tjestenina..)


VJEŽBANJE – jutro za one koji žele smršaviti!

Ako se dobro pripremimo prije uvođenja redovite tjelovježbe, sa jasnim planom i ciljem postići ćemo  puno bolje rezultate i u kraćem periodu. Ne samo ako je cilj smršaviti, već i postizanje samog osjećaja za vrijeme vježbanja.

Ovisno o željenom cilju i rezultatima, bira se period dana za tjelesnu aktivnost i vježbanje.

MRŠAVLJENJE!

Ako je osnovni cilj vježbanja smršaviti, onda se preporučuje trening i vježbanje prakticirati odmah ujutro i to na prazan želudac. Na taj način je tijelo prisiljeno koristiti vlastite zalihe i povećava se potrošnja masnoća.

Količina hrane tj. kalorija koje unosimo prehranom rezultirati će tjelesnom težinom.

Ako unosimo više kalorija nego što ih naš organizam može potrošiti, doći će do nakupljanja viška u masnim naslagama. Pravilnom prehranom i vježbanjem se nastoji ubrzati ta potrošnja nakupljenih kalorija i tu počinje mršavljenje.

Kako bi trening bio učinkovit, potrebno je smanjiti unos kalorija te postići da ih više trošimo nego što ih unosimo. Tek tada će vježbanje s ciljem mršavljenja imati smisla.

ODRŽAVANJE KONDICIJE I MIŠIĆNE MASE!
Za one kojima cilj nije samo smršaviti, a vole vježbati u jutarnjim satima, preporuča se probuditi dovoljno rano da se stigne doručkovati (1-2 sata prije treninga). Ovo je jako bitno jer se može dogoditi da ako ne doručkujete budete malaksali ili osjetite vrtoglavicu.
VJEŽBANJE I PREHRANATreba pojesti laganiji doručak i popiti nešto što će podignuti razinu šećera u krvi, koja je pala tokom noći (sok od voća). Budući da nakon doručka slijedi vježbanje može se dozvoliti malo više ugljikohidrata.
Za one koji nisu navikli doručkovati, preporučaju se razni višekalorični smoothiji (sa dodatkom orašastih plodova, meda ili kikiriki maslaca). Ili eventualno obilnije večerati pa će tijelo ujutro trošiti zalihe energije od večere.

Za kraj smo odlučili dodati video danas jedne od najpopularnije vježbe za topljenje masnoća. Možete ju prakticirati kući i bilo gdje.

Postoje razne vrste vježbi, potražite ih na internetu ili jednostavno potražite trenera koji će osmisliti program vježbanja ciljano za vaše želje i potrebe.

Jer nisu sve vježbe, kao ni prehrana za svakoga. Puno je faktora koji ovise o tom odabiru: od fizičkog stanja osobe, stanju kondicije, zdravstvenim tegobama, slobodnom vremenu i sl. Ali je bitno da ste aktivni, nebitno na koji način i koliko. Budite FIT i organizam će vam biti zahvalan.


Hvala vam što ste pročitali članak Vježbanje i prehrana. Više tema istražite na naslovnici!

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.