VITAMINI I MULTIVITAMINI - zašto su bitni i koliko! - Fit Zdravlje

VITAMINI I MULTIVITAMINI – zašto su bitni i koliko!

VITAMINI – zašto su bitni našem organizmu?


Svima su na uši već izašle priče o tome zašto su vitamini bitni za organizam, ali mi nažalost to često zaboravljamo. Najviše bih to pripisala užurbanom načinu života, svakodnevnim obavezama i načinu prehrane. Mislimo da je dovoljno samo pojesti nešto, kako ne bismo bili trenutno gladni.

VITAMINI I MULTIVITAMINI i zdrava prehranaAli nažalost tu svi griješimo. Nekad je bolje pojesti malo ali kvalitetno nego jesti cijeli dan, a da zapravo ništa kvalitetno nismo unijeli u organizam. I zato ću pokušati u ovom članku približiti vam, sigurno sada po tisućiti put, važnost unosa vitamina. Pokazati ću gdje ih imamo u prirodnom obliku, u kojim namirnicama, i ono najbitnije – kako prepoznati da imamo nedostatak određenog vitamina.

Za početak ću kratko samo napisati zašto su vitamini bitni!

Vitamini su skupina esencijalnih sitnih nutrijenata, organski spojevi koji ne spadaju u proteine, masti i ugljikohidrate. Iako u malim količinama, prirodni su sastav hrane, ali ne mogu osigurati dovoljnu količinu potrebnu našem organizmu kroz nju.

Treba naglasiti da vitamini nisu lijek, već samo pomažu očuvanju našeg zdravlja!

Osnovna njihova je uloga da omogućuju našem organizmu razvoj i rast.  Sudjeluju u pravilnom metabolizmu, jačanju imunološkog sistema te poboljšavaju krvnu sliku. Potrebni su za normalno funkcioniranje cjelokupnog organizma, te su i odlični saveznici i u dijetama. Igraju ključnu ulogu u našoj ishrani pa je neophodno uvrstiti ih što prije!

VITAMINI I MULTIVITAMINI – dodaci prehrani


Na tržištu postoje različiti dodaci prehrani. Postoje oni koji su pakirani izdvojeno po svakom vitaminu, ali postoje i razni  vitaminski kompleksi (multivitamini).

Razlika između multivitamina i dodataka prehrani sa samo jednim vitaminom je u tome što multivitaminski dodaci prehrani sadrže većinu najvažnijih vitamina (često i mineralnih tvari ). Vitamini ali i minerali koji se pakiraju zasebno mogu imati čak i terapijsku vrijednost.

I ovdje kao i kod minerala se preporučava napraviti određene krvne pretrage kako bismo znali koji nam točno vitamin u organizmu nedostaje, te ga mogli ciljano nadoknađivati.

Jer manjak vitamina u organizmu nije dobro kao ni višak.

U ovom članku ću navesti karakteristike osnovnih 5 vitamina, jer smatram da su oni relativno najbitiniji, i organizmu najneophodniji.

VITAMIN A

Od svih vitamina vitamin A je u prirodi najzastupljeniji i gotovo da ga se svugdje može naći ( u mesu, mliječnim proizvodima, ribi ali najviše u raznim vrstama voća i povrća te žitaricama ).

Vitamin A pomaže u očuvanju zdravlja zubi, kože, kostiju i mišića. Također je potreban i kod održavanja zdravlja oka, budući da proizvodi pigment retinol, koji omogućava dobar vid, posebice noću. Osim kod ovih slučajeva, vitamin A pomaže i kod stvaranja majčinog mlijeka, i zato je bitno u organizmu ga imati dovoljno, prvenstveno kroz raznovrsnu prehranu bogatu ovim vitaminom.

U trudnoći manjak vitamina A može dovesti i do deformacije fetusa.

VITAMINIKad pričamo o nedostatku ovog vitamina on se najprije pokaže upravo na ovim dijelovima organizma  koje smo prije naveli ( koži, kosi, zubima, kostima ali i na vidu i imunitetu). To prvenstveno se može primijetiti kod djece u razvoju ( loš oblik i kvaliteta zubi i kostiju ).

Kod kože on se primjećuje u obliku grube kože i njenog perutanja.

Kod problema sa očima on može izazvati oslabljen vid za vrijeme sumraka ili rane zore (tzv. kokošije sljepilo).

Kasnije može doći i do kroničnih upala i pada imuniteta cjelokupnog organizma, ali i do promjena na sluznici kože.

VITAMIN B

Kad pričamo o vitaminu B, moramo naglasiti da njih ima više vrsta, a danas ću spomenuti najpoznatiji, B12.  Njega za razliku od drugih vitamina čak i unosimo češće, a da ni ne znamo koliko nam to čini dobro.

Najvažnije od svega je da ovaj vitamin sudjeluje u izgradnji DNK, a najviše izgrađuje crvena krvna zrnca. Vitamin B12 pomaže u izgradnji i jačanju nervnih stanica, te je jako bitan i za rast i razvoj djece. Također je bitan kod osoba sklonih anemiji, a pruža i osjećaj više energije.

Budući da naše tijelo samostalno ne može proizvesti ovaj vitamin, moramo ga unositi kroz dodatke prehrani i hranu samu.

VITAMINI - Vitamini BNajvažniji vitamini B–kompleksa su:vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin, vitamin G),vitamin B3 (niacin, vitamin P), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B7 (biotin, vitamin H), vitamin B9 (folna kiselina, vitamin M), vitamin B12(kobalamin).

Vitamin B12  se u hrani nalazi gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla (meso, riba, mlijeko, jaja ). Vegetarijanci i  vegani mogu imati velikih problema zbog toga. Oni trebaju konzumirati eventualno sojino mlijeko obogaćeno vitaminom B12, koristiti zamjene za meso ili ga nadoknađivati dodacima prehrani.

Nedostatak ovog vitamina najviše se očituje u problemima s anemijom i nekim neurološkim oštećenjima, kroničnog umora i preosjetljivosti kože.

Pokazao se kao dobar asistent kod prevencije Crohnove bolesti, depresije, visoke razine homocisteina, ateroskleroze, neplodnosti žena i visokog kolesterola.

VITAMIN C

Vitamin COvo je definitivno najpopularniji vitamin od svih. Još nosi naziv i askorbinska kiselina. Vitamin C je jedan od najjačih antioksidansa među vitaminima, i jedan je od vitamina koji se vrlo temeljito ispitao i istražio.

O vitaminu C se najviše priča, pogotovo kad je imunitet u pitanju. On pomaže organizmu da stvara bijela krvna zrnca i bori se protiv virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Također, smanjuje proizvodnju histamina i tako smanjuje alergijsku. Pomaže kod stabiliziranja krvnog tlaka, smanjivanja kolesterola, te štiti od arterioskleroze i drugih srčanih problema. Djeluje i preventivno kod tumorskih oboljenja jer sprječava stvaranje slobodnih radikala, koji su uzrok nastajanja bolesnih stanja.

Vitamina C najviše nalazimo u voću i povrću.

Kod voća najzastupljeniji je kod agruma poput naranče i  limuna, grejpa a zatim kivija, jagode itd. Od povrća tu prednjači brokula, cvjetača, kelj, špinat, rajčica i neke vrste žitarica.

Kod svih pa i ovog vitamina, uvijek je namirnice najbolje jesti što sirovije, sa što manje termičke obrade. Jer svakom obradom se uništava većina kvalitetnih sastojaka, s time i količina vitamina. Svi vitamini su topivi u vodi pa tako i on. Međutim u alkoholu i određenim spojevima ne. Vrlo je nestabilan na zraku budući da oksidira pod utjecajem željeza i bakra. Ovaj vitamin je bitan i kod procesa masnih kiselina, te sintezi kolagena i karnitina.

Najčešći simptomi nedostatka vitamina C su skorbut  te krvarenje desni. Kod krvnih pretraga to će se pokazati nalazom avitaminoze( manjka vitamina). Kod ljudi kojima kronično nedostaje ovaj vitamin vrlo lako nastaju modrice, krvne žile su slabe, a desni mogu prokrvariti i kod najlaganijeg pranja četkicom. To se događa jer je vitamin C je antioksidans koji potiče proizvodnju kortizola, a on je zaslužan za zacjeljivanje rana i borbe protiv stresa.

VITAMIN D

Vitamin D otkriven je početkom prošlog stoljeća. Nije neophodan vitamin, a glavna mu je uloga zapravo pomoć pri održavanju ravnoteže kalcija u organizmu. Ukoliko nema dovoljno vitamina D, kalcij se neće dovoljno apsorbirati pa se pojavljuju razne tegobe, kod djece i odraslih, kad su prvenstveno kosti u pitanju. Kod djece se to manifestira u obliku rahitisa, a kod odraslih osteoporoze i sličnih problema sa kostima.

On također pomaže i apsorpciju fosfora koji gradi zubnu caklinu, kako ne bi došlo do propadanja samih zubi.

Također je dokazano da vitamin D pomaže i u liječenju nekih oblika raka, autoimunih bolesti( kao što je multipla skleroza, raumatoidni artritis i dijabetes).

Osim što pomaže apsorpciji kalcija u organizmu, vitamin D pomaže jačanje imuniteta organizma, stoga je nezaobilazan u borbi protiv prehlada, viroza i gripe. Virusi zapravo iskorištavaju manjak D vitamina koji možemo dobiti iz sunca i zato nas napadaju prvenstveno zimi kad je imunitet slabiji.

Glavni izvor D vitamina je Sunce!

Iako se stalno bruji o štetnosti izlaganja suncu, tom suncu se ipak moramo malo i izložiti. To je bitno zbog endorfina i vitamina D čije će nam djelovanje biti neophodno,ne samo ljeti, već i zimi, kada sunce jako rijetko vidimo. Dovoljno je izlaganje nekoliko puta tjedno po petnaestak minuta, ali bez ikakve zaštite i ako je moguće izvan gradova zbog onečišćenja koje može blokirati dolazak UV zraka do kože.

Vitamin D je svojevrstan prirodni akumulator energije pa, u kombinaciji sa vitaminom C može učiniti da se osjećamo energičnije i puno raspoloženije.

Vitamin D se ne nalazi tako često u namirnicama. Najviše ga ima ga u jajima tj. žumanjku, mesu, ribljem ulju, gljivama te vrstama masne plave ribe kao što su skuša, haringa, losos, tuna.  Ali najveća zaliha koju imamo u organizmu stvara se upravo uz pomoć sunca, tj.UV zraka.

Problema sa vitaminom D najčešće imaju osobe koje dosta borave u zatvorenim prostorima, i koje izbjegavaju sunčanje u svakom pogledu.

VITAMIN DDokazano je da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju endorfina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje, te je jako bitan kod problema sa depresijom, anksioznošću te stresom.

Potrebno je uvesti po mogućnosti barem svakodnevne šetnje, jer osim što na suncu i svježem zraku punimo zalihe vitamina D, smanjujemo i nastanak problema s kostima (osteoporoza i sl.)

VITAMIN E

Ovaj vitamin djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva pa se negdje čak smatra da je i prirodni afrodizijak. Također je i snažan antioksidan koji poboljšava pamćenje, razvija inteligenciju i spriječava sužavanje arterija, a čime direktno utiče i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno srčanih i moždanih oboljenja.

U pravilu vrlo rijetko se događa da nam ovog vitamina ponestane. Moguće je da se to dogodi kod dugotrajne izloženosti umoru i iscrpljenosti, te loše prehrane.

Simptomi nedostatka ovog vitamina su: slabost mišića, gubitak mišićne mase, problemi sa vidom. Potraje li stanje manjka vitamina E duže, mogu se pojaviti i problemi sa bubrezima i jetrom.

Ovaj vitamin možemo nadoknaditi na najlakši i najljepši način, kad je prehrana u pitanju. Vitamina E ima najviše u orašastim plodovima jer svi orašasti plodovi i ulja sadrže vitamin E (bademi, orasi, a i veliki broj povrća sadrži ovaj vitamin – kukuruz, soja..).

Hvala vam što ste pročitali članak o vitaminima! Za druge teme vratite se na naslovnicu.

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.