ALOE VERA U KUĆI - Sve o uzgoju Aloe u kućnim uvjetima! - Fit Zdravlje

ALOE VERA U KUĆI – Sve o uzgoju Aloe u kućnim uvjetima!

ALOE VERA U KUĆI ILI STANU – savjeti za njen uzgoj

ALOE VERA U KUĆISaznajte kako uzgojiti prirodnu Aloe Veru u kućnim uvijetima! Evo nekoliko korisnih savjeta za vašu Aloe Vera u kući!

Iako zapravo ne spada među sukulente već u porodicu ljiljana, mnogi je svrstavaju u tu skupinu što zbog izgleda, što zbog uvjeta u kojima živi.

S obzirom da je većinom sastavljena od vode (čak 95 posto vode), zbog mogućnosti da se smrzne, vani može uspijevati tek u toplim, suhim klimatskim uvjetima. Iako, možete ju uzgojiti u lončanici, pa za vrijeme zimskih mjeseci unijeti u kuću.

Razmnožavanje biljke Aloe Vera u kući ili stanu

  • Aloe vera u kući ili stanu može se razmnožiti raznim načinima ali najčešći način je postao presađivanje lisnim reznicama.

Oštrim škarama se treba razdvojiti listove s dijelom stabljike i tada ih posaditi u novu teglicu. Uspješno ukorjenjivanje aloa vere traje otprilike mjesec dana.

  • Još jedan česti način rasađivanja Aloe Vere u stanu je putem mladica koje postojeća Aloe Vera pusti pored glavnog korjena.

PRESAĐIVANJE ALOE VEREPotrebno je novu mladicu nježno izvaditi kako se ne bi oštetili mladi korijeni te ju presaditi u željenu posudu sa unaprijed pripremljenom zemljom.

Aloe vera Barbadensis Miller je samo jedna od oko 400 različitih vrsta Aloa, od kojih većina potječe iz Južne Afrike.

Aloe Vera Barbadensis Miller ima korijen dubine (20 do 30 cm) a najbolje ju je saditi u široku i plitku posudu ispunjenu zemljom u koju se također može dodati i kamenje.

Posuda mora imati dobru drenažu kako se voda nebi zadržavala i tako trulila korjen zbog prevelike vlažnosti.

U proljetnom periodu, Vašu aloe veru u stanu možete prihraniti gnojivom bogatim fosforom kako bi potaknuli cvatnju.

ALOE VERA NA PROZORU-najbolje mjestoNajbolja pozicija za Aloe Veru u tegli je prozor koji se nalazi na južnoj ili istočnoj strani vašeg stana ili kuće.

Klima koja najviše odgovara Aloe Veri za uzgoj je upravo mediteranska.Vrlo je važno tijekom zime ju zaštititi pokrovom, kako ju nebi oštetila zimska hladnoća.

Životni vijek Aloe Vere u kući

Aloe vera u kući ili stanu može živjeti i do 12 godina, a već nakon četiri godine spremna je za branje.

To treba napraviti na način da se svaka dva mjeseca odstrane tri do četiri krajnja lista. Listove treba rezati pri stabiljci miljke tako da ukupna količina gela ostane u listu.

Važno je oprezno rukovati s odrezanim listovima kako se ne bi oštetili jer se na taj način omogućava ulazak bakterijama.

Zalijevanje Aloe Vere

Vrlo je bitno znati da Aloe Veri ne treba puno vode. Ljeti je sasvim dovoljno zalijevati je jednom tjedno, dok zimi samo jednom mjesečno! Od prečestog zalijevanja često dođe do truljenja biljke jer ne podnosi puno vode i vlage.

I opet je nevjerojatno da unatoč maloj količini vode koja joj je potrebna za opstanak, ipak je njen sastav listova 95% voda!

Vrlo važnu ulogu u uzgoju Aloe Vere u stanu ima temperatura na kojoj obitava.

Aloe vera voli toplo vrijeme i sunčevu svjetlost. Za vrijeme zime ju treba obavezno unijeti u zatvoreni i grijani prostor. Idealna temperatura tijekom dana je između 20 i 24 °C, dok je u večernjim satima optimalna temperatura od 10 do 24 °C.

Korištenje Aloe Vere u stanu

Mnogi ovu biljku uzgajaju kako bi od nje radili Aloe Vera gel.

Ona je odlično prirodno sredstvo za detoksikaciju i čišćenje organizma i brzo djeluje.

Sok od Aloe Vere za čišćenje organizma Aloe Vera za njegu kožeČesto se preporučuje kao dodatak prehrani osobama koje imaju problema s padom imuniteta te različitim oblicima tumora ! Više o utjecaju aloe vere na tumore pročitajte u članku Otac Romano Zaga).

Osim detoksikacijskog i imuno efekta, poznato je djelovanje Aloe Vere na kožu i kožne probleme, tako da ćete biti sretni što je imate pri rucu u mnogim svakodnevnim situacijama.

Sa temom Aloe vera u stanu se nadamo da smo Vam barem malo razjasnili kako postupiti sa ovom posebnom i ljekovitom biljkom i da ćete postati jedan od sretnih vlasnika koji će se odlučiti na njen uzgoj.

Kako napraviti Aloe Vera Gel kod kuće

Kada vaša Aloe Vera izraste dovoljno velika, po uputama u video prilogu u nastavku izradite svoj domaći Aloe Vera GelAko vam se svidio naš članak, podržite nas i podijelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama!

 

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.