PLODNI DANI - isplanirajte svoju trudnoću - Fit Zdravlje

PLODNI DANI – isplanirajte svoju trudnoću

PLODNI DANI – kako ih pravilno pratiti?


Ako planirate imati dijete, praćenje ovulacije i plodni dani od velike su važnosti za uspjeh!

Razlog tome je najveća plodnost jajnika samo u tom periodu mjeseca!

Ako možete izračunati taj kratki period što točnije, tada ćete imati i informaciju kada su vam plodni dani i kada biste trebali biti najviše seksualno aktivni i na taj način povećati vjerojatnost začeća.

U ovom članku ćemo vas pobliže upoznati sa nekoliko načina kako taj period pogoditi što točnije, te vam preporučiti prirodne metode povećanja plodnosti!

Poboljšajte svoju plodnost prirodnim preparatima na bazi Aloe Vere!

Plodno razdoblje ( ovulacija ) i plodni dani

Ako niste upoznati s ovulacijom i plodnim danima, možda mislite da se trudnoća može pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom mjeseca.

Ali na žalost stvarnost nije takva! Većina žena može biti sretna ako je samo pet do šest dana u mjesecu u plodnom razdoblju, kada im traju tzv. plodni dani i kada su mogućnosti za začeće najveće.

Da bi došlo do mogućnosti trudnoće, jedan od vaših jajnika mora osloboditi zrelo jaje. To se naziva ovulacija.

Ovulacija je jednodnevna pojava.

Nakon što je jaje oslobođeno, putuje u jajovode. Tijekom ovog putovanja jaje može naići na mušku spolnu stanicu (spermij ) i oploditi to jaje.

Ako jaje nije prisutno kada imate spolni odnos, oplodnja se ne može dogoditi. Kada vaš jajnik oslobodi zrelo jaje, jaje će umrijeti u roku od 12 do 24 sata ako nije oplođeno spermom.

To je razlog zašto je važno imati spolne odnose neposredno prije i oko ovulacije.

Dobra vijest je da sperma može živjeti u ženskom tijelu do pet dana. Dakle, ne morate nužno planirati seks na dan kada ovulirate kako biste začeli dijete. Možete zatrudnjeti čak i ako ste imali nezaštićeni seks nekoliko dana prije ovulacije.

 • PRIMJER: Recimo da ovulirate 15. u mjesecu. Budući da je jaje dostupno za oplodnju sljedećih 12 do 24 sata, imate do 16. u mjesecu (ili jedan dan) mogućnost začeća. Međutim, vaš plodni period ( plodni dani ) je počeo prije pet dana. Budući da sperma može preživjeti u tijelu do pet dana, oplodnja je moguća ako ste imali nezaštićeni seks već u 10. ili 11. mjesecu.

Kada naučite prepoznati znakove ovulacije, moći ćete planirati spolni odnos kako biste imali najbolje šanse za trudnoću.


CIKLUS OVULACIJE – znakovi ovulacije i ovulacijski sat


Kalendar - praćenje ovulacijeImajte na umu da se ovulacija ne događa uvijek istog dana unutar mjesečnog menstrualnog ciklusa i da vam plodni dani nisu uvijek u isto vrijeme.

Prvi dan razdoblja naziva se prvi dan ciklusa. Drugi dan vašeg razdoblja naziva se drugi dan ciklusa i tako dalje sljedećih nekoliko tjedana.

U većine žena normalni menstruacijski ciklus traje od 28 do 32 dana, ali nekim ženama je taj ciklus kraći ili dulji. Normalnim se smatra trajanje od 24 do 35 dana . Žene s prosječnim ciklusom od 28 dana u ciklusu obično ovuliraju na ili oko 14. dana ciklusa, i tada su njihovi plodni dani najjači.

Dani ciklusa ne moraju se nužno podudarati s brojem dana u tom mjesecu. Neki mjeseci u godini imaju 28 dana, neki imaju 29, 30 ili 31. Dakle, vaš plodni period može biti skraćen za jedan ili dva dana svaki mjesec. Unatoč tome, ako imate okvirnu sliku o tome kada se očekuje da ćete ovulirati, u skladu s tim možete planirati spolne odnose.


Znakovi ovulacije

Kako smo rekli, postoji samo nekoliko dana (obično šest ) u svakiom ciklusu kada možete zatrudnjeti, par dana prije, par dana iza ovulacije, i naravno na sam dan ovulacije.

Znači, ako želite zatrudnjeti trebate ciljano pratiti upravo te ključne dane.

Postoje različiti znakovi i simptomi ovulacije, a većina metoda izračuna ovulacije oslanja se na njih kako bi vam pomogla identificirati plodne dane. U ovom članku ćemo opisati neke od znakova i simptoma kako bi vam bili od pomoći pri izračunu i planiranju plodnih dana!

Neke metode mogu identificirati plodne dane samo kada se ovulacija već dogodila, stoga su one od male vrijednosti u pomaganju ženi da zatrudni tijekom tog ciklusa.

Budući da se ovulacija ne događa uvijek istog dana u mjesecu, kalendar možda nije najučinkovitiji način za praćenje plodnih dana. Umjesto toga, trebate se upoznati sa svojim tijelom i naučiti kako prepoznati znakove ovulacije.

Neke žene ne primjećuju značajne promjene u tijelu tijekom ovulacije, ali obično postoje suptilni znakovi koji ukazuju da je jaje oslobođeno.


Neki od znakova su:
 • blagi grčevi ili bol u donjem dijelu trbuha
 • suptilni porast bazalne tjelesne temperature
 • promjene u iscjedku tj.cervikalnoj sluzi
 • povećan seksualni nagon

Praćenje određenih promjena u vašem tijelu može vam pomoći da odredite kada ste najplodniji. Ali ako vam je teško prepoznati znakove ovulacije, možete koristiti i monitor za plodnost ovulacije ili kombinirati.

Ovi uređaji mjere specifične razine hormona ( BETA HCG ) u vašoj mokraći kako bi utvrdili vaše najplodnije dane u mjesecu.

Poboljšajte svoju plodnost prirodnim preparatima na bazi Aloe Vere!

Dob i ovulacija

Važno je napomenuti da se ovulacija mijenja s godinama. To je zato što se kvaliteta i količina jaja smanjuje s godinama i ovulacija može postati nepravilna.

Za neke žene nije neuobičajeno da dožive probleme s ovulacijom i plodnošću dok se približavaju kasnim 30-im i ranim 40-im godinama. Plodnost obično počinje opadati nakon 35. godine života. Zbog toga je nekim ženama koje su kasnije odlučile krenuti na trudnoću teže začeti.

Različiti zdravstveni i fizički uvjeti mogu utjecati na plodnost. Neki od njih su endometrioza, fibroidi maternice i upalne bolesti zdjelice.

Iako je možda teže zatrudnjeti nakon određene dobi, to nije i nemoguće. Ključ je u liječenju temeljnog uzroka plodnosti ili neplodnosti. Zakažite sastanak sa svojim liječnikom ginekologom ako sumnjate na probleme s plodnošću, i na vrijeme poduzmite određene korake.


KAKO PRATITI OVULACIJU – PLODNE DANE

Da biste maksimalno povećali svoje šanse za trudnoću, važno je i vrijeme prije i nakon ovulacije, ne samo taj jedan dan ovulacije. Postoje razni načini praćenja simptoma i znakova ovulacije kako biste lakše prepoznali plodne dane svakog ciklusa. Najčešće korišteni su:

 • Testovi ovulacije
 • Metoda kalendara
 • Bazalno snimanje tjelesne temperature
 • Ovulacijska bol
 • Promatranje sline
 • Opažanja sluzi cerviksa (iscjedak)

Testovi ovulacije

Test za trudnoću - plodni dani!Razni testovi poput Clearblue test ovulacije i Clearblue praćenje plodnosti test su jednostavni za uporabu.

Napravljeni su vrlo osjetljivo kako bi detektirali ključne hormone plodnosti iz uzorka urina. Oni su  otprilike 99% točni u određivanju BETA HCG-a.

Mogu identificirati do šest plodnih dana tijekom svakog ciklusa kada ste najvjerojatnije trudni.


Metoda kalendara

Ako imate redoviti menstrualni ciklus, možete pokušati predvidjeti ovulaciju pažljivim snimanjem dužine svakog ciklusa. Morat ćete zabilježiti duljinu ciklusa barem nekoliko mjeseci kako biste stvorili što točniji okvir.

Za vrlo redoviti menstrualni ciklus, ovulacija se obično događa između 12 i 16 dana prije početka sljedećeg razdoblja. Međutim, dan kada zapravo ovulirate može varirati nekoliko dana između ciklusa, čak i uz redoviti menstrualni ciklus.

U novijim istraživanjima utvrđeno je da metoda kalendara predviđa ispravne plodne dane u samo trećini ciklusa.


Bazalno snimanje tjelesne temperature (BST)

Plodni dani - planiranje po bazalnoj temperaturiOva metoda koristi činjenicu da se vaša bazalna tjelesna temperatura nakon ovulacije podigne za 0,4 – 1,0 ° C i do tada je prekasno da se optimiziraju šanse začeća u tom menstrualnom ciklusu.

Da biste koristili ovu metodu točno, prvo morate uzeti svoju bazalnu temperaturu svakog jutra prije izlaska iz kreveta i trebat će vam nekoliko menstrualnih ciklusa prije nego počnete zaključivati kada su vam zaista plodni dani. Tada možete stvarati točan okvir plodnih dana.

Postoje i mnogi čimbenici, kao što su promjene ciklusa spavanja, putovanja i konzumacija alkohola koji mogu promijeniti vaše BST. Istraživanja su pokazala da je korištenje bazalne temperature žene za predviđanje njezinih plodnih dana (do jednog dana) točno do 70% .


Ovulacijska bol

Otprilike jedna od pet žena ima bolove povezane s ovulacijom tj. kada su im plodni dani. Međutim, zbog toga što se bol može pojaviti tijekom ili čak nakon ovulacije, to često nije korisno za identifikaciju dana prije ovulacije i samog dana ovulacije kada ste najplodniji.

Poboljšajte svoju plodnost prirodnim preparatima na bazi Aloe Vere!

Promatranja sline

Utvrđeno je da se naša slina mijenja u skladu s količinom hormona estrogena u našem tijelu. Na nekim tržištima postoje i proizvodi (setovi ) koji vam mogu pomoći da pratite te promjene.

Obično se sastoje od sićušnog mikroskopa sa staklenom površinom na koji se stavlja slina na staklenu površinu, čekate da se osuši. Zatim pogledate kroz mikroskop kako biste dobili uzorak koji je uzrokovan kristalima soli u slini kada je razina estrogena visoka. Međutim, pokazalo se da su promjene u slini nepouzdana metoda predviđanja ovulacije i teško ih je interpretirati. Slina može biti pod utjecajem pušenja, konzumiranja alkohola i jela.


Opažanja sluzi cerviksa

Plodni dani - Sluz kao simptomTijekom menstrualnog ciklusa mijenja se vrsta i količina cervikalne sluzi (sekret koju čine žlijezde u cerviksu ).

Može biti ljepljiva ili rastezljiva, bijela ili mutna.

U danima koji su doveli do ovulacije, tj. kada su vam plodni dani on postaje jasan i rastezljiv te se često uspoređuje s bijelim jajima. Zabilježite ove promjene jer pomoću njih možete predvidjeti kada ćete ovulirati. Tada se preporuča imati spolne odnose jer ste tada najplodniji!

Glavna prednost ove metode je da vam daje bolje razumijevanje vašeg tijela, čineći vas svjesnijim promjena kroz koje vaše tijelo prolazi tijekom menstrualnog ciklusa. Međutim, može potrajati neko vrijeme da biste saznali kako “pročitati” promjene. Jer na cervikalnu sluz može utjecati i drugi čimbenici, uključujući infekcije, spol i neki lijekove, pa morate sve uzeti u obzir.


PROBLEMI SA ZAČEĆEM

Kada je tema problema sa začećem u pitanju, nažalost mogao bi se napisati i znanstveni radovi.

Znati točan dan kada biste trebali ispuniti svoje snove vezano za planiranu trudnoću nije uvijek lako, niti jednostavno!

Budući da je svaki organizam, genetika i uvjeti života drugačiji teško je napraviti nekakav “kalup” za sve! Ali ipak je lakše kada možete koliko toliko planirati. U svemu pa i kad se trudnoće tiče, treba biti pozitivan i uporan, te osluškivati svoje tijelo!

Nažalost, danas se sve više susrećemo sa parovima koji imaju problema sa začećem, iz raznih razloga.

Nekada je problem u jednom partneru, nekada u oboje, a nečesto u nijednom!

Napokon trudnoćaRazlozi su vrlo često nejasni i ne mogu se lako otkloniti. Zbog užurbanog stila života i stresa, razlog je često i u ljudskoj psihi, ali i fizičkoj iscrpljenosti organizma. Vjerujemo da puno utječe i nezdrava prehrana, neke genetske predispozicije i razni virusi koje vučemo u tijelu, a da ni ne znamo.

Zbog toga je saznavanje uzroka problema sa začećem i neplodnosti često dugotrajan i iscrpljujući.

Postoje razni prirodni pripravci koji pomažu čišćenju organizma od toksina, poput gela od Aloe Vere, Matične mliječi, Multi Mace biljke, ali i ” terapija ” sa raznim dodacima prehrani koji pomažu organizmu da se resetira i pojača svoj prirodni imunitet i maksimum.

Mi ćemo vam preporučiti vrhunske proizvode američke kompanije Forever Living Products, upravo na bazi Aloe Vere jer nam je iskustvo korisnika to potvrdilo! Bilo bi nam drago da vam bude od koristi!


Za narudžbu nas možete kontaktirati na telefon +38598502653 ili putem e-maila proizvodi@fitzdravlje.com . Možete i samostalno naručiti putem webshopa ili KLIKOM NA SLIKU.

Odaberite Vaš Forever paket Aloe Vera Gela i naručite ga ONLINE!

Ovi paketi su formulirani kako bi zadovoljili određene potrebe organizma! Vi odaberite ono što smatrate da vam je trenutno najpotrebnije! Svi paketi su složeni kao mjesečne doze!

 1. paket Aloe Vere i Matične mliječi podiže imunitet organizmu i pomaže mu zaštititi ga od raznih virusa i bakterija
 2. paket Aloe Vere i Multi Mace podiže imunitet i pomaže izbalansirati i nahraniti hormone
 3. paket Aloe Vere, Multi Mace i Vitolize vitamina za oba partnera je usredotočen na podizanje imuniteta i plodnosti kod oba partnera ( njega preporučujemo posebno kod problema sa začećem)!

Nakon odabira paketa ( klikom na sliku ), pratite upute na službenom Forever Living webshopu!

Napomena!!

– Odabirete opciju NOVI KUPAC kako bi vam se u zadnjem koraku obračunalo 15 % popusta!

– Na sve narudžbe se obračunava i trošak poštarine 35 kn!

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.