MED KAO LIJEK - PČELINJI PROIZVODI I APITERAPIJA! - Fit Zdravlje

MED KAO LIJEK – PČELINJI PROIZVODI I APITERAPIJA!

MED KAO LIJEK – zašto se med smatra čudom prirode?


Med kao lijek je poznato čovjeku još od davnina! Ne postoji kućanstvo ili ustanova u kojem ne bismo našli bar jedan proizvod na bazi onog što nam pčele svojim vrijednim radom naprave!

 PČELA U SAKUPLJANJU NEKTARAKad se spomene pčela, prvo na što pomislimo je ne baš ugodan ubod ako je diramo. Druga pomisao je ukusan med kao njihov proizvod! Ali nitko ne zna koliko je pčela kao kukac posebna vrsta i što nam ona svojim radom osigurava!

Pčele možemo slobodno nazvati svojim malim, privatnim ljekarnikom! One nam svojim svakodnevnim vrijednim radom osiguravaju med kao lijek i ostale produkte koji će nam pomoći da budemo zdraviji i  ljepši!

 

Nekoliko kratkih informacija vezano za život i rad pčela:

  • Pčele su zaista nevjerojatni kukci!
  • One su vjerne svom cvijetu i na određenom cvijetu se zadržavaju onoliko koliko je potrebno da obave svoj posao i tek nakon toga prelaze na drugi. Tako pčela na primjer opraši cvjetove jedne vrste biljke ili stabla pa tek onda prelazi na drugi.
  • Pčela je također vjerna i području i na njemu ostaje dokle god tu pronalazi dovoljno nektara.

Još kad bismo ušli dublje u materiju i život samih pčela i upoznali njihov svijet, shvatili bismo koliko su posebne! Tada bismo shvatili koliko pažnje i poštovanja smo im dužni pružiti!

MED I PČELINJI PROIZVODI – karakteristike i savjeti za korištenje !

MED KAO LIJEKMed nastaje iz cvjetnih sokova tj. nektara ili iz slatkih izlučevina tzv. medne rose nekih insekata. Med kao lijek sigurno je jedna od najzdravijih namirnica u prirodi.

Sadrži gotovo sve sastojke koji čine ljudski organizam i zato ga se smatra čudom prirode. Često ga se zbog toga zove i tekućim zlatom!

Sastojak meda i mednih proizvoda ( ovisno o vrstama meda ):

  • 24 različite vrste prirodnih šećera ,
  • preko 100 različitih korisnih tvari, aminokiselina,
  • vitamina ( C, D, E, K, B1, B2, B5, B6 ),
  • željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen i druge tvari

Iako blažen dar majke prirode i pčela, bitno je savjetovati se sa stručnjacima kod upotrebe svih pčelinjih proizvoda. Ne zato jer je kod njih nešto sporno ili loše, već zbog određenih karakteristika koje svaki organizam i određeno zdravstveno stanje ne može podnijeti.

Jedna od najtipičnijih nuspojava korištenja pčelinjih proizvoda je alergija, kod kojih neke mogu biti toliko jake da mogu biti i smrtonosne. Također može  doći i do reakcije kod upotrebe na koži. Zbog toga se uvijek savjetuje konzultirati se sa liječnikom ili ljekarnikom, iskusnim pčelarima, i malo po malo dozirati količine koje se primjenjuju prvi put.

MED I  PČELINJI PROIZVODI – upotreba kroz povijest i danas!

Čovjek sakuplja med još od kamenog doba. U to doba on je bio jedini zaslađivač. Osim toga koristio se i kao mamac prilikom lova na medvjede.

Znanstvenici vjeruju da je med još i stariji, da je supstanca slična medu postojala još prije 100 miljuna godina. Njihova svojstva su bila poznata već i za vrijeme starih Egipćana, Grka i Rimljana. Neki su ih koristili u svrhe uljepšavanja i zadržavanja mladolikog izgleda, dok su ih drugi narodi prije njih koristili i u ljekovite svrhe.   Budući da je med prirodni izvor energije stari olimpijski atletičari su ga koristili kako bi vratili energiju i snagu, što je potrajalo i do danas.

Što ga se više istražuje, sve više se potvrđuje da je med svojevrsno čudo prirode! Sastavni je dio svake kućne apoteke. Med je vrlo cijenjen zbog dokazanog djelovanja na ljudski organizam i za očuvanje ljudskog zdravlja. Napisani su mnogi znanstveni radovi na temu pčelinjih proizvoda, meda, propolisa, matične mliječi, peludi i svakim danom se otkrivaju nova područja njihove primjenjivosti.

Spektar primjene meda toliko je širok da bi bilo lakše nabrojiti za što se ne koristi nego za što se primjenjuje. Rijetko koja namirnica se može time pohvaliti.

Osim finog ukusa, ima i ljekoviti ali i kulinarski potencijal. U prehrani ga koristimo kao slasticu, esencijalan dodatak kolačima, ali i kao lijek kod nekih zdravstvenih stanja.  Preporuča ga se koristiti umjesto rafiniranih šećera.

Znati će naši stari, bake i djedovi za što su se sve med, propolis i drugi pčelinji proizvodi koristili. Narodna je medicina tisućama godina koristila i još uvijek koristi med i ostale pčelinje proizvode za liječenje i prevenciju raznih bolesti, cijeljenje rana i slično.

MED KAO LIJEK – APITERAPIJA

Apiterapija spada pod alternativan način liječenja. U njoj se u svrhu liječenje ili prevencije određenih zdravstvenih problema koriste pčelinji proizvodi kao što su matična mliječ ( royal jelly ), propolis, pelud ( polen ), vosak i med. Ne postoji određeni tečaj ili škola kako bi se naučila apiterapija, već se ona smatra samim korištenjem tih proizvoda.

Hipokrat još u svojim davnim knjigama piše o liječenju određenih stanja medom.

MED I ZDRAVLJEZnanstvenici su ustanovili da se med i ostali pčelinji proizvodi ( propolis ) uspješno koriste u borbi protiv bakterija i virusa. U današnje vrijeme korištenje meda je najpoznatije kod zdravstvenih problema poput prehlade i gripe, zbog jačanja imuniteta, dok se matična mliječ koristi kod obnavljanja moždanih i funkcija živčanog sustava.

O tome ćete moći više pročitati u sljedećim člancima, u kojima ćemo razvrstati određene pčelinje proizvode i njihove karakteristike. Pročitajte više o matičnoj mliječi, propolisu i pčelinjem peludu!


Naš poslovni partner: Alter plus

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.