Mastika Chios - prirodni lijek sa Mediterana - Fit Zdravlje

Mastika Chios – prirodni lijek sa Mediterana

MASTIKA – mediteransko stablo sa čudesnim moćima


Mastika smolaMASTIKA je smola zimzelenog grma tršlje ( Pistacia lentiscus L.) koji u pravilu raste samo na Mediteranu.

Najpoznatija je jedinstvena sorta P. lentiscus cv Chia i uzgaja se isključivo na grčkom otoku Chios.  Zbog toga je u pravilu i nazivaju Chios Mastika. Zbog njenih posebnih svojstava i djelovanja dobila je i oznaku proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.

Iako se drvo može naći i na drugim područjima Grčke, na Chiosu su najzastupljenije. Često ih nazivaju i ” suze Chiosa “.

Na tržištu se može nabaviti u raznim oblicima ( u svom suhom obliku, u obliku “suze” ili već u tlu ).


MASTIKA – nježan i osebujan slatkasti okus

Mastika ima blagi, nježno slatki okus, sličan vaniliji. Naravno da ga karakterizira i suptilni zimzeleni okus, ali je vrlo nježan pa se često ni ne osjeti. Na područjima gdje je teško naći mastiku, ljudi često koriste vaniliju kao zamjenu.

Ako imate nekakav recept koji zahtjeva baš mastiku, možete ju zamijeniti sa vanilijom

Mastika je tradicionalni začin koji se koristi u desertima i kolačima diljem Grčke. Ali u bilo kojem grčkom desertu koji kuhate, jednostavno možete zamijeniti prstohvat mastika za ekstraktom vanilije, ako ga nemate pri ruci!


MASTIKA – ljekovita svojstva

Mastika dokazano posjeduje ljekovita svojstva, ali u Grčkoj ju više koriste za kuhanje nego za liječenje.

Ali kada su zdravstveni benefiti u pitanju i tu je vrlo slavna.

Ovaj začin je nedavno postao vrlo tražen zbog svojih antibakterijskih svojstava ( slična svojstva imaju češnjak, propolis i matična mliječ).

Prema WebMD-u, može se koristiti za razne probleme ( čirevi, bolovi u mišićima, problemi s disanjem ), posebno za dermatološke i gastroenterološke!

Grčka mastika - Chios mastikaVeć stoljećima, smola Mastika se koristi za poboljšanje probave, održavanje oralnog zdravlja i zdravlja jetre. Sadrži antioksidante koji još više pojačavaju terapeutska svojstva.

Europska unija je 2015.g upisala Chios mastiku u biljnu monografiju kao tradicionalni biljni lijek.

Preporuča ju se koristiti  za liječenje dispeptičkih poremećaja, za simptomatsko liječenje manjih upala kože i manjih rana. Također je uvrštena i u Ayurvedsku farmakopeju Indije ( Rumimastagi ).

Osim što se koristi u liječenju i kuhanju, može ju se naći i u žvakaćim gumama, pastama za zube, mješovitim pićima u nekim barovima, ali i kao piće nakon večere. Mastika se može žvakati kao guma ili koristiti u prahu, tinkturi ili kapsulama.

Također se može koristiti u obliku eteričnih ulja, za liječenje raznih stanja na koži!


KAKO KORISTITI MASTIKU – dodatak prehrani za određene tegobe

Kao što smo već naveli, razna su područja primjene ovog posebnog začina, a navesti ćemo najčešće:

  • pomoć u olakšavanju probavnih problema ( za ublažavanje nelagode u trbuhu, bolova i upala )
  • pomoć u uništavanju bakterije H. pylori( Postala je otporna na antibiotike, ali mastika je i dalje učinkovita )
  • može pomoći u liječenju čireva i peptičnih ulkusa koje često uzrokuje upravo H.pylori ( zbog njegovih antibakterijskih, citoprotektivnih i blagih antisekretornih svojstava )
  • može olakšati simptome upalne bolesti crijeva (iratibilni kolon i Chronova bolest)
  • može pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze u krvi  ( istraživači su također otkrili da je mastika imala posebno veći učinak na ljude koji su pretili).
  • pomaže održavanju ukupnog zdravlja jetre ( smanjuje njeno oštećenje i razinu jetrenih enzima )
  • može pomoći u sprječavanju karijesa
  • može pomoći u liječenju simptoma alergijske astme, upale i preosjetljivost dišnih puteva ( ima protuupalna svojstva)
  • može spriječiti rak prostate, debelog crijeva

MOGUĆE NUSPOJAVE UZIMANJA MASTIKE

MastikaMastika se općenito dobro podnosi.

U nekim slučajevima može uzrokovati glavobolju, nervozu želudca i vrtoglavicu, ponekad i alergijsku reakciju ( kod onih koji su alergični na cvjet Schinus terebinthifolius ili druge vrste Pistacia ).

Zbog tog treba lagano početi sa uzimanjem, započeti s najmanjom mogućom dozom i postupno nastaviti s punom. Ako nuspojave potraju prekinite sa upotrebom i posavjetujte se sa liječnikom.

Ovaj alternativni lijek ne znači zamijenu klasičnog liječenja koji vam je pripisao liječnik i može utjecati na lijekove koje već uzimate. Zbog toga se preporuča prije korištenja konzulirati sa svojim liječnikom. Uz njegovo odobrenje možete ju uvesti u dnevnu rutinu kao dodatak prehrani!

Napomena: Trudnice i dojilje ne smiju koristiti mastiku!

 

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.