Cvjetna pelud ili prah - bombardirajte imunitet - Fit Zdravlje

Cvjetna pelud ili prah – bombardirajte imunitet

CVJETNA PELUD (PRAH) – snažna bomba za imunitet


Cvjetna pelud, polen ili prah su zapravo biljne muške spolne stanice koje se raznose vjetrom i uz pomoć pčela, drugih kukaca i životinja, kako bi se biljka dalje razmnožavala. Nekada ga prenose i sami ljudi.

Nastaje tako što nakon što se peludna zrnca osuše i ekstrahiraju, ostaje upravo cvjetni prah sa svim svojim visokim nutritivnim vrijednostima.

Peludna zrnca mogu biti različite veličine i boje. 

Pčela skuplja nektarPčele ih skupljaju skačući sa cvijeta na cvijet, obilazeći cvijeće i kasnije ih ugrađuju u svoje košnice. Zbog toga i postoje razne veličine i boje zrna, jer ovise o vrsti, boji i obliku cvijeća.

Pčele vrlo ovise o cvjetnom prahu!

Njihov unos im utječe na sam rad žlijezdi, lijeganje jaja i izgradnju tkiva.

Peludna zrnca također neizostavno djeluju i na životne cikluse pčela. U isto to vrijeme biljke ovise o pčelama, jer one njihovim oprašivanjem  reguliraju proizvodnju samih plodova biljaka.

Zato se i kaže da i ljudi, posebno poljoprivreda ovise o pravilnom radu Tako i ljudi, odnosno poljoprivreda, uvelike ovise o pojavi cvjetnog praha i radu pčela.

Koliko je cvjetni pelud zaista poseban i bitan znali su to već u Staroj Grčkoj i Rimu. Već je i stari antički liječnik Hipokrat i razni filozofi i pisci znali i pisali o ovom prirodnom lijeku za sve bolesti!

U apiterapiji primjena peludi ima zaista dugu povijest. Pčelinji proizvodi  ( med, propolis, matična mliječ i cvjetni prah ili pelud )su se od davnina koristili za razne potrebe liječenja i preventive. Biblija, stari kineski i egipatski zapisi su puni savjeta i preporuka vezano za uzimanje cvjetne peludi. U kineskoj se narodnoj medici smatra vrlo hranjivim i kvalitetnim energetskim tonikom!


NUTRITIVNA VRIJEDNOST CVJETNE PELUDI


Cvjetna pelud ili prah često je alternativa raznim vitaminskim i mineralnim dodacima prehrani jer pruža cijeli niz potrebnih hranjivih i ljekovitih tvari koje su neophodne našem organizmu.

Mnogi znanstvenici smatraju da je cvjetni pelud ( pčelinja hrana ) savršena hrana za svakoga. Neki istraživači tvrde da bi smo mogli mjesecima se hraniti samo sa peludi, i da se ne bismo nijednom razboljeli, sa niti jednom bolesti.

Zrna cvjetnog peluda rijetka su prirodna namirnica koju ne možemo nadomjestiti ili stvoriti na umjetan način, a sadrže sve neophodno i kvalitetno za ispravan i zdrav razvoj organizma.

Osim različitih prirodnih šećera, ugljikohidrata i bjelančevina, pelud je bogata sa 22 vrste aminokiselina od kojih je 8 neophodnih za ljudsko zdravlje i za proizvodnju bjelančevina.

Na primjer – 100 grama peludi sadrži istu količinu aminokiselina kao i 500 g mesa ili 7 jaja!

To bi značilo da je 30 grama peludi dnevno sasvim dovoljno da se zadovolji dnevna potreba za proteinima.

Budući da je očito da sadrži mnoge hranjive tvari i ljekovite sastojke, cvjetni prah je prirodni stimulator imuniteta.

Cvjetni prah je superhrana za ljude jer sadrži: vitamine, minerale, aminokiseline, antioksidanse, lipide, aromatske spojeve i nezasićene masne kiseline.


DOBROBITI CVJETNOG PELUDA ZA CJELOKUPNO STANJE ORGANIZMA


Cvjetni peludZahvaljući visoko nutritivnim prirodnim sastojcima cvjetne peludi, jasno je da i za ljudski organizam sigurno znači puno!

Mnogo je područja kad je zdravlje u pitanju u kojima cvjetna pelud ima bitnu ulogu.

Najbitnija je JAČANJE CJELOKUPNOG IMUNITETA!

 


Nabrojati ćemo u kratkim crtama većinu benefita, jer je popis zaista dugačak:
  • Cvjetna pelud je svojevrsna superhrana jer sadrži sve nutritivne sastojke za pravilan rast i razvoj
  • Zbog aminokiseline fenilalanin i lecitin pomaže kod reguliranja metabolizma. Kod mršavljenja povećava apetit, a kod debljanja ga smanjuje!
  • Prirodni je antioksidans i neutralizira slobodne radikale koji nastanu zbog štetnih vanjskih utjacaja
  • Pomaže kod jačanja imuniteta i na taj način brani organizam od raznih virusa, bakterija i prehlada
  • Pomaže pravilno izregulirati probavu zahvaljujući enzimima koji olakšavaju probavljanje unesene hrane
  • Pelud je vrlo preporučljiva kod raznih muško ženskih problema ( kod problema sa prostatom, menstrualnih i klimakterijskih tegoba, ali i plodnosti kod oba spola )
  • Potiče nastajanje bijelih i crvenih krvnih zrnaca
  • Štiti od srčanih aritmija i krvnih ugrušaka
  • Čuva mozak i neurološki sistem, vraća koncentraciju i pamćenje i poboljšava raspoloženje
  • I kao vrlo značajno – POMAŽE KOD LIJEČENJA  RAZNIH ALERGIJA!!!

Kao što vidimo, lakše je nabrojati za što cvjetna pelud nije korisna, nego područja u kojima pomaže!!

Ali isto moramo napomenuti, da sa uzimanjem iste u početku treba biti oprezan sa doziranjem!

NAPOMENA: Treba krenuti sa manjim dozama, kako bi se izbjegle eventualne alergijske reakcije, i ako postoji neko specifično stanje u kojem se osoba nalazi ( dijabetes, trudnoća i slično ), savjertuje se prvo konzultirati sa liječnikom!

SAVJET: Jako je bitno znati koju pelud koristiti, jer nije svaka dovoljno kvalitetna, budući da već i samo njeno skladištenje diktira njenu kvalitetu!

Čuvanje i skladištenje cvjetnog praha je prvi i najvažniji korak! Budući da je ovo vrlo osjetljiv proizvod, nepravilnim rukovanjem i skladištenjem se mogu izgubiti svi vrijedni spojevi.

Nakon što se cvjetni prah sakupi, u pravilu bi se trebao odmah sušiti i smrzavati. Svježa cvjetna pelud koja se suši na 40 stupnjeva trebala bi sadržavati više od 90% suhe tvari. Sve što se suši na nižim temperaturama sadrži manje suhe tvari (od 60 % pa na niže).

 

 

 

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.