ANEMIJA - prirodno nadoknadite željezo u krvi - Fit Zdravlje

ANEMIJA – prirodno nadoknadite željezo u krvi

ANEMIJA – što je anemija ili slabokrvnost?


Anemija nije bolest već simptom koji upućuje da se u organizmu nešto zbiva i da postoji nekakav drugi poremećaj ili bolest koja je dovela do nje.

AnemijaAnemija je stanje smanjenog volumena crvenih krvnih zrnca u krvi (eritrocita) ili smanjena razina  hemoglobina ( proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama ).

Kao što smo već naveli najvažniji sastojak eritrocita (crvenih krvnih stanica) je upravo hemoglobin. On se u plućima spaja sa kisikom i putem cirkulacije doprema ga u sva tkiva i organe.

Anemija se dogodi kada količina hemoglobina u krvi padne ispod dopuštene vrijednosti, jer tada stanice nisu u stanju dovoditi dovoljne količine kisika u tkiva.

ANEMIJA –  simptomi i uzroci!

Jako je bitno svaku anemiju doživjeti ozbiljno i temeljito je istražiti. Potrebno je utvrditi uzrok i tip anemije.

Simptomi i znakovi anemije su vrlo često općeniti, i nekad ih je teško povezati upravo sa njom.

Najčešći opći simptomi anemije su : 

 • slabost, pojačani umor i otežana koncentracija, kratak dah,
 • poremećaji u spavanju, gubitak apetita i depresija,
 • glavobolje,  vrtoglavice,
 • bljedoća kože i sluznice, nekada i žutilo
 • može se javiti ubrzan rad srca ili čak i šum na srcu

Zbog ovako općih simptoma, koji mogu karakterizirati i neke druge zdravstvene probleme, ljudi jako rijetko traže pomoć liječnika. I tu dolazi do problema, budući da u nešto težim slučajevima, anemija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i pravodobna prevencija je izrazito bitna.

ANEMIJE – važnost temeljite dijagnoze!

Anemije karakterizira smanjen broj eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici.

Dijagnoza se postavlja analizom kompletne krvne slike.

ANEMIJA - NEDOSTATAK ŽELJEZAZatim je potrebno odrediti razinu željeza u krvi uz sposobnost vezanja željeza ( ZIBC, TIBC ) te zalihe željeza u organizmu ( feritin ).

U određenim slučajevima potrebno je odrediti vitamin B12 i folnu kiselinu te ukupni bilirubin.

Kod žena je potrebno učiniti ginekološki pregleda kod muškaraca pregled probavnog i mokraćnog sustava.

U nekim slučajevima je neophodno napraviti i analizu koštane srži punkcijom ili biopsijom kosti.


ANEMIJE – vrste i podvrste!

 • SIDEROPENIČNA ANEMIJA – Anemija koju je uzrokovao gubitak eritrocita tj. hemoglobina ( karakterizira ju polagani i dugi period krvarenja koji može proći posve neopaženo – uzrokovano probavnim poremećajima, korištenjem nekih lijekova kao što je aspirin, a kod žena može biti i posljedica menstruacije ili poroda )

Ovo je najzastupljeniji oblik anemije. U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani ili nemogućnost apsorpcije željeza u probavnom traktu.

Od nje najčešće pati ženske populacije zbog obilnijih menstruacijskih ciklusa. Isto može izazvati i porod te dojenje.

Kad je prehrana u pitanju, problem sa unosom željeza najčešće imaju dojenča i djeca. Kod starijih osoba je osim nižeg unosa željeza kroz prehranu često bitna i neka infekcija parazitima ili krvarenje u nekom području probavnog trakta. I to treba otkriti gdje točno i koji je uzrok!

Osim ovih, uzrok sideropenične anemije može biti i kronično krvarenje koje je posljedica dugih bolesti te uzimanja raznih ljekova.

 • PERNICIOZNA ANEMIJA Anemija koja nastaje zbog nemogućnosti povezivanja eritrocita i hemoglobina te nedovoljne apsorpcije vitamina B12 ( tada dolazi do nedovoljne proizvodnje crvenih krvnih stanica ili njihovog smanjivanja )
 • HEMOLITIČNA ANEMIJA Anemija koja može nastati i hemolizom odnosno razaranjem krvnih stanica( prisutna kod nekih autoimunih bolesti, stanice su slabe i ne mogu izdržati cirkulaciju, a koštana srž ih ne uspijeva nadomjestiti)

Ostale vrste anemije:

 • APLASTIČNA ANEMIJA – vrlo ozbiljan oblik anemije koji može biti opasan po život (dolazi do drastičnog smanjenja ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, a uzrok su oštećenje koštane srži)
 • MEGALOPLASTIČNA ANEMIJA nastaje manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, nekada i u trudnoći. Do nje dolazi zbog pogreške u spajanju DNK.
 • SRPASTA ANEMIJA  se uglavnom javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a često se razvije već u mlađoj dobi.  Krvne stanice su slabije fleksibilnosti i specifičnog srpastog oblika te su slabije pokretne.

LIJEČENJE ANEMIJE!

S obzirom na uzroke i tip anemije, razlikovat će se i sama terapija koja će preporučiti kako bi se problem što prije riješi, te organizam kraće bio pod opterećenjem.

SIDEROPENIČNA ANEMIJA – glavni fokus je na promjeni prehrambenih navika, tako što se unosi hrana koja ima više željeza ( meso govedine i jetra, kruh od mekinja, lisnato tamnozeleno povrće i sušeno voće, crveno voće poput šumskog, brusnice itd. ).

Kod ove anemije treba liječiti prvotni uzrok anemije. Ako se radi o teškoj anemiji a da uzrok nije otkriven ili je teško za liječiti, u bolnici se radi transfuzija krvi ili venozna infuzija željeza.

PERNICIOZNA ANEMIJA  – budući da do nje dolazi zbog smanjenje sposobnosti apsorpcije vitamina B12 putem probavnog trakta, većinom zbog atrofije želuca, liječenje se bazira na doživotno primanje injekcija vitamina B12.

Tegobe koje su nastale, poput gubitka pamćenja ili depresije, te problemi sa ravnotežom i hodom se mogu stabilizirati već nakon prve inekcije iako se može dogoditi da tegobe nikada potpuno ne nestanu.

HEMOLITIČKU ANEMIJU  se u slučaju da se ništa drugo nije uspjelo, najčešće liječi uklanjanjem slezene, tj. mjesta gdje dolazi do razaranja ili uništavanja crvenih krvnih stanica. Njenu funkciju preuzimaju tada jetra i limfne žlijezde.

Ova anemija je u pravilu nastala uzimanjem određenih ljekova i tada je to neophodno prekinuti. U slučaju autoimune bolesti, stanje će se smiriti samo od sebe kroz godine, ili će doktor prepisati kortikosteriode. Odstranjenje jetre je zadnji korak.

ANEMIJA SRPASTIH STANICA javlja se ponekad, posebno kod djece, praćena bolovima u trbuhu i zglobovima. Ona je nasljedna i neizlječiva a liječiti se mogu samo simptomi. Bolovi mogu biti dosta jaki i jedino se mogu ublažavati lijekovima protiv bolova ili antibioticima, u slučaju da dođe do nekakve infekcije.


ANEMIJALIJEČENJE NA PRIRODAN NAČIN!

Anemiju zaista treba uzeti ozbiljno i riješavati ju na vrijeme, kako organizam ne bi patio i trpio oštećenja. Kod nekih vrsta anemije zaista je potrebna lječnička kontrola, ali i sami sebi možemo puno pomoći na prirodan način!

HRANA VS.ANEMIJA

Kad su preparati za nadoknađivanje željeza u pitanju, uvijek je dobro konzultirati se sa liječnikom i držati se preporučenih doza, jer i manjak i prekomjerni višak su jednako štetni! I uvijek ih treba konzumirati u kombinaciji sa C vitaminom jer se inače neće dobro vezati u krvi niti apsorbirati, i tada  nema svrhe da ih pijemo.

 

 

 

Od prirodnih načina navesti ću samo neke, koji su već opće poznati ali i neke koji nisu:

 • jetrica ( teleća prvenstveno, pečena, pokapana sa limunom ili piti limunadu odmah )
 • biftek ( medium ili krvav )
 • tinktura maslačka ili čička
 • tinktura od zobi ili koprive
 • konzumiranje što više crvenog bobičastog voća
 • konzumiranje svježeg špinata i cikle je već opće poznato
 • Aloe Vera ( posebno ćemo preporučiti jedan proizvod od čiste Aloe Vere u kombinaciji sa brusnicom i jabukom – ALOE BERRY NECTAR,  koji uz C vitamin i koncentrat šumskog voća idealno poboljšava krvnu sliku općenito, posebno kada je anemija u pitanju!!

 

Napomena:

Fit Zdravlje je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.